Diş Estetiği

Diş Estetiği

Doğal, sağlıklı, estetik görünen dişler için diş etinin görüntüsü de son derece önemlidir. Diş etinin sağlıklı formu, simetrisi, rengi sağlıklı ve güzel bir gülüş tasarlamak için son derece önemlidir.

Dişetinin gülerken ve konuşurken çok fazla görünmesi (gummy smile) yüz estetiğini önemli biçimde etkiler.

Bu sebeple diş etinin yeri, formu, şekli, renklenmeleri cerrahi yöntemlerle kolayca düzeltilebilir.Bu cerrahilerde lazer ya da klasik cerrahi yöntemleri lokal anestezi altından yapılabilir.

Sadece diş etlerine küçük müdahaleler yapılarak yüz estetiğinde önemli değişiklikler oluşturabilir.

Ön dişlere yapılacak estetik porselen uygulamalarından önce diş etleri mutlaka değerlendirilmeli ve gerekli ise cerrahi olarak düzeltilmelidir. Bu işlem yapılarak porselen uygulamaların estetiğine çok önemli katkı sağlar.

estetik diş hekimliğine konu olan problemler

  • Renklenme
  • Kırılmış veya harabiyete uğramış dişler
  • Çapraşıklık veya dönmüş dişler
  • Aralıklı dişler
  • Diş eti çekilmesi sonucu kök yüzeylerinin bir kısmının görünür hale gelmesi
  • Aşınma sonucu yaşlı görünüm
  • Beyaz nokta lezyonları
  • Küçük yan keser dişler olarak sıralanabilir.

Günümüzde diş hekimleri ön bölge dişlerini restore etmek için daha önce olmayan pek çok tedavi seçeneklerine sahiptir. Hasta estetik düzeltme isteği ile geldiğinde iyi bir teşhis zorunludur. Estetik problemlerin objektif olarak belirlenmesi başarı için şarttır.

kozmetik konturlama

Doğal dişlerin küçük aşındırmalarla düzeltilmesidir. Kesici kenarların düzeltilmesi sivri köşelerin yuvarlatılması küçük kırık ve kopmaların düzeltilmesidir.

direkt kompozit bonding uygulaması

Küçük aralıkların kapatılmasında, çapraşık veya dönmüş dişlerin düzeltilmesinde, aşınma ve hafif renklenme vakalarında dişten minimum madde kaldırarak yapılan bir çeşit kompozit uygulamasıdır.

Bu amaç için özel kompozit materyalleri kullanılmaktadır. Son derece konservatif olması, tek seansta tamamlanması, dişte minimum aşındırmayla uygulanabilmesi ve estetik olarak tatminkar sonuçlar vermesinden dolayı tercih sebebidir. Ancak uzun dönemde renklenme gerçekleşebildiğinden hastanın beslenme ve fırçalama alışkanlığına göre belli bir süre sonra değiştirilmesi gerekmektedir.

porselen venerler

Orta derecede renkelenmeler de, dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çapraşık veya dönmüş dişlerin düzeltilmesinde, aşınma vakalarında dişten orta derecede madde kaldırarak yapılan bir porselen uygulamasıdır. Dişlerin sadace ön yüzeylerinden aşındırma yapılır ve ölçü sonrası laboratuvarda hazırlanarak ikinci seansta dişlere uygulanır. Direkt kompozit uygulamalarına göre daha uzun süreli estetik ve dayanıklılığının olması en önemli avantajıdır.

gülüş tasarımında neler yapılacağına nasıl karar verilir?
Gülüş tasarımı diş doktorunun direktifleri doğrultusunda sizin için uygun olan gülümseme görüntünüzün sağlanması adına yaptığı işlemleri kapsamaktadır. Gülüş tasarımı belirlenirken ; kişinin yüz hatları, cinsiyeti, yaşı, gülüş simetrisi, dişlerinin sıralanışı, renkleri, dudaklarının görüntüsü ve diş etlerinin görüntüsü değerlendirilir.

Zirkonyum Kaplamanın Gülüş Tasarımındaki Yeri

Estetik diş tedavilerinde kullanımında yaygın olan zirkonyum kaplamalarda oldukça önemlidir. Zirkonyum kaplamalar beyaz renge sahip olan metal alaşımdır. Estetik uygulamalarda özellikle tercih edilmesinin sebebi ise doğal dişe yakın renkte oluşu derin çatlaklarda ve bozulmuş dişlerde estetik kaygıları ortadan kaldırıyor olmasıdır. Zirkonyum diş yıllar geçtiğinde diş etleri çekilmiş olsa bile altında olan madde diş ile aynı renkte olduğundan dolayı kötü bir görüntü oluşturmaz.

Zirkonyum destekli porselen kaplamaların avantajlarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz. Bilgisayar destekli CAD CAM sistemleri ile el değmeden yapıldığı için dişe mükemmel bir şekilde oturur, ışığı çok iyi yansıttığı için metal destekli porselenlere göre çok daha estetiktir. Zirkonyum kaplama diş eti ve diş ile uyumundan dolayı genellikle diş eti problemlerine(diş eti çekilmelerine ) yol açmaz. Zirkonyum kron olmasından dolayı maliyeti başlangıç için biraz fazla gibi görünse de uzun süreli kullanımı , doku uyumu , dayanıklılığı ve estetik görünümü hesaba katıldığında çok daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Gülüş tasarımında diş etlerinin görünümü nasıl belirleniyor?

Diş etlerine şekil verilmek istenilmesi estetik diş hekimliğinin önemli basamaklarından biridir.

Diş etleriniz dişlerinizden daha çok dikkat çekiyorsa ve diş etlerinizde iltihaplanma gibi sorunlarınız var ise gülüş tasarımının diğer aşamalarına geçilmeden önce bu sorunlar ortadan kaldırılmalıdır.

Diş eti estetiği için özellikle gingivektomi ya da gingivoplasti yöntemleri kullanılır. Gingivetomi kısaca diş etlerinin bir kısmının kesilerek alınması işlemine verilen isimdir. Bu yöntem ile diş etlerinizin çok büyük ise küçültme işlemi yapılması sağlanır. Ya da ilaç tedavisinden dolayı fazlaca büyümüş olan diş etlerinin alınması için gerekli işlemler yapılır.

Gingivoplasti ise dişte ve diş çevresinde yer alan sağlıklı diş etlerinin şekillendirilmesine verilen isimdir. Bu işlem genellikle tek başına uygulanabilmektedir ancak bazı durumlarda gingivetomi ile birlikte de uygulanması gerekmektedir.

bonding uygulamaları nedir? neleri kapsar?

Bonding uygulamaları dişin çürük, kırık ve bozulmuş yapısal durumunu düzeltme için kompozit rezin materyali ile onarılması işlemidir.

Rengi beyazdır dışarıdan biri dişten çok ayırt edemez bundan dolayı estetik uygulamalarda sıklıkla kullanılır. Bonding uygulamaları çok maliyetli olmayan kolay bir işlemdir bundan dolayı genellikle dişler arasındaki boşlukların kapatılması amacı ile tercih edilir.

İşlem süresi yarım saat ile 1 saat arasında değişkenlik göstermekle birlikte uygulanması gereken diş sayısı ile birlikte seans sayısı da birden fazla kere olabilmektedir.

Estetik diş tedavisi birçok estetik durumun beraberce değerlendirilmesini gerektiren birden fazla kısımdan oluşur. Gülüş tasarımının yapılması, dişetinde estetik düzenlemeler (gingivektomi ya da gingivoplasti) yapılması, bonding uygulamalarıve zirkonyum destekli porselen kaplamalar bunlardan bazılarıdır.

Diş Estetiği, Bonding Uygulamaları Fiyatları, Güncel Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi Ne Kadar?

Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu sebeple 0242 518 1999 no’lu telefondan Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi arayarak merak ettiğiniz hizmetler yada Ağız ve Diş Sağlığı Muayene ve Tedavi Ücret Tarifesi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yada  Sitemizde bulunan Fiyat Talep Formunu Doldurun, Biz Sizi Arayalım.

Önemli Uyarı!

Bu makale ile genel ağız sağlığı ve diş tedavileri hakkındaki konulara ilişkin bilgi verilmesi ve bu konuların anlaşılmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Bununla profesyonel tavsiye, tanı ya da tedavi amaçlanmamaktadır. Sağlık durumunuza ya da tedaviye yönelik tüm sorularınızı her zaman diş hekiminizin ya da alanında yetkin bir sağlık uzmanın tavsiyesine başvurun.

Ağız ve Diş bakımı, ağız ve diş sağlığı konuları ve tedaviler

Özel Temel Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz’de protez, koruyucu diş hekimliği, pedodonti (çocuk dişleri), ortodonti (çapraşık dişler), endodonti (kanal tedavisi), konservatif tedavi, periodontoloji (dişeti hastalıkları) ve ağız cerrahisi gibi diş hekimliğinin temel dallarına yönelik tüm tedaviler uygulanıyor. Bunların yanı sıra Estetik Diş Hekimliği, Lazer Dişhekimliği, İleri İmplantoloji, İleri Ağız ve Çene Cerrahisi, Temporamandibuler (TME) ile genel anestezi altında diş hekimliği uygulamaları gibi özel branşlarda da hizmet veriyoruz.

×

Merhaba!

Temel Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile hızlıca görüşme başlatabilir veya randevu almak için hemen yazabilirsiniz

×